NL | FR | EN

Datum: 14/04/2002

Marathon Valerie Dejaeghere

15 april 1983-16 februari 2001

Brief aan sponsors

Beste,

Bij het woord "marathon" denkt men onmiddellijk aan een horde mensen die een strijd met zichzelf leveren om de finish te bereiken. Terecht, maar achter een marathon schuilt veel meer dan fysieke inspanning. De sportieve uitdaging om het uiteindelijke doel te bereiken is de grote drijfveer. Omwille van deze redenen wordt een marathon dikwijls gekoppeld aan de strijd die patiënten leveren tegen hun ziekte en de uitdaging waar ze voorstaan om hun strijd te winnen.

Twee jaar geleden, in 2000, heb ik deelgenomen aan de marathon van New York. Daar heb ik ervaren hoe marathonlopers hun wedstrijd verbinden aan het goede doel.

De marathon van London, die plaatsvindt 14 april a.s., wordt mijn volgende uitdaging. De Flora London Marathon heeft reeds een jarenlange traditie een 'charity marathon' te zijn. De meeste deelnemers zamelen fondsen in voor organisaties die het doel hebben wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen en het welzijn van patiënten te verbeteren.

Ik heb het geluk gehad kennis te maken met het Michaël Van Waeyenberge Fonds en zou hun doelstellingen willen steunen. Dit fonds werd opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting en ijvert ervoor om leukemiepatiënten meer kans op genezing te geven.

Op 16 februari 2001 is Michaël aan leukemie overleden, een paar maanden voor zijn achttiende verjaardag, na twee jaar strijd tegen leukemie. In het ziekenhuis was Michaël zelf reeds begonnen met fondsen in te zamelen om andere leukemiepatiënten te helpen en het onderzoek naar de ziekte te steunen. Teneinde zijn droom te verwezenlijken werd een nominatief fonds opgericht: het Michaël Van Waeyenberge Fonds.

U kunt samen met mij Michaël's droom helpen te verwezenlijken ! Uw steun per mile/kilometer is een stap vooruit in het onderzoek naar betere en efficiëntere therapieën. Uw bijdrage maakt het mogelijk psychische en sociale hulp te verlenen aan jonge patiënten met bloedziekten.

U kan uw bijdrage storten op het nummer 000-0000004-04 van de Koning Boudewijnstichting met de vermelding: "Michaël VWF - London Marathon".Een fiscaal attest wordt afgeleverd vanaf 30€.
0.5 € x 26.2 miles (42 km) = 13.1 €
1 € x 26.2 miles (42 km) = 26.1 €
2 of ... € x 26.2 miles (42 km) = 52.2 € of ... €
Uw bereidwillige steun is voor mij een enorme motivatie om deze marathon tot een goed einde te brengen en zo mijn steentje - mijn 'milestone' - bij te dragen tot het Michaël Van Waeyenberge Fonds, om eenieder die door leukemie getroffen wordt, meer kans op genezing te geven.

Met de meest sportieve hoogachting,

Valérie Dejaeghere
Vijfseweg 224
8793 St.-Eloois-Vijve

Verslag van de Marathon door Stefanie Dejaeghere

Dat een marathon niet alleen veel van het lichaam maar ook van de geest vergt, hebben we als supporters aan “den lijve” kunnen ondervinden. We waren dan ook allen verheugd dit moment met Valerie en Michaël te mogen delen.

Zaterdag 13 april

Na maandenlange trainingen komt de dag eindelijk in zicht. De supporters worden voorzien van alle nodige attributen: nuttige info over de marathon; kaart met het parcours; enkele metrotips en vooral de prachtige supporters-T-Shirt.

Terwijl een deel van de supporters nog een glaasje gaat drinken, T-shirts verkoopt en ondertussen al wat slogans oefent, bereidt Valerie haar materiaal voor – als je denkt dat je enkel een paar goede loopschoenen nodig hebt voor een marathon, dan zou je verbaasd staan kijken – en gaat vroeg slapen. Toch een beetje nerveus…

Zondag 14 april D-Day!!

Om 06u uit de veren… En wat eet je nu vóór een marathon? Valerie verorbert twee gekookte eieren met toast enkele vitaminen en veel water. Om 06.45 heeft ze afspraak aan het hotel met de andere Belgische lopers. Een bus brengt hen naar de “Red Start”– één van de 3 startlocaties – in Greenwich Parc.

Voor de starttijd van 09.45u - de starttijd voor de mannelijke elite lopers en de "mass" - wordt nog een minuut stilte gehouden voor “Queen Mother”. En dan “knal”, het startschot …het lang verwachte moment …. emoties, luidkeels roepend publiek, vuurwerk, 32.000 lopers … uniek. Om 09.48u bereikt Valerie de startlijn.

Met de T-Shirt aan beginnen we aan onze zoektocht naar Valerie. Om het ons gemakkelijk te maken haar te zien midden in de massa, loopt Valerie aan de linkerzijde van de weg. De sfeer is ongelooflijk. Iedereen spreekt elkaar aan over de marathon. Vanaf de eerste mile staat er al enorm veel volk te juichen langs de weg. Je ziet van alle soorten runners: mannen en vrouwen van alle maten en gewichten, verkleed in de meest gekke kostuums zoals verpleegster, gorilla, dinosaurus, politieagent, Aly G, GSM, uurwerk, hamburger, lopers die ballonnen of karren meesleuren, …. een gekke marathon dus. Niet alleen de verklede lopers vallen op. Het is ongelooflijk hoeveel personen lopen voor “charity”, ongeveer drie vierde van het totaal aantal lopers.

Het is één groot feest. Ook voor Valerie!! De eerste miles van haar tocht verlopen zonder problemen. Ze geniet van de ambiance, de aanmoedigingen, de muziek aan de pubs, verklede mensen die vanop het balkon van hun appartement de lopers toejuichen en van de verklede Elvis die juist naast haar loopt. Rond mile 6 aan het prachtige Cutty Sark missen we haar net. Ze loopt haar eerste 10 km sneller dan verwacht. Volgende afspraak met de rest van de supporters is aan mile 15. Elke mile is heel goed aangeduid. Je kan het niet missen.

Familie Van Waeyenberge, familie Dejaeghere, Anton, Laurence, Inge en Delphine, iedereen staat paraat aan mile 15. We worden duizelig van het kijken naar al die lopers die ons voorbij razen. Valerie is in aantocht… ze ziet ons eerst want we zijn goed zichtbaar met onze T-Shirts. “Ja daar is ze…”, gejuich, geroep aan alle kanten, lawaai met het “kleppertje”, “Allé Valerie…. yoehoe”. Ze heeft een gelijkaardige T-Shirt aan met haar naam erop. Ze ziet er goed en relaxed uit.

Ze voelt zich ook goed. Ze heeft al meer dan de helft achter zich liggen. Ze blijft ervan genieten. Ze komt nog een paar grappige dingen tegen die haar bijblijven. Een pastoor staat op de trap voor zijn kerk en sprenkelt wijwater over de voorbij lopende runners. Bij elke mile wordt er water of enery drinks uitgedeeld door jongeren. Bij een bepaalde “pitstop” is het echt grappig. Jongeren gekleed in jeans en T-Shirt van Vittel delen Vittel flesjes uit.

We plaatsen ons daarna strategisch aan mile 20. Nathaniël heeft zijn digitale camera al op scherp gezet. Delphine en Stefanie staat op uitkijk. Ondertussen moedigen we de andere lopers aan. Sommigen zien het niet meer zitten. Het gaat al niet meer zo vlotjes dan in het begin. Nog 6 miles (of 10 km).

Ja daar is Valerie opnieuw. Stefanie en Delphine verwittigen de anderen. Nathaniël heeft Valerie goed “in de picture”. Hetzelfde scenario: geroep, gejuich, handen geklap, gebulder…. Verzekerd lawaai als je de stemmen van Giulia, Laurence, Inge en Anton kent (vooral na een zware nacht). Valerie ziet er nog altijd even goed uit. We lopen zelfs een aantal meter mee met haar. Amai wat een tempo ! Na 50m moeten we het opgeven. We zoeken naar lucht. Laurence en Anton geven ons de wijze raad te stretchen. Zo gezegd zo gedaan!

Weer zijn we ongelooflijk enthousiast dat we Valerie hebben gezien en verwonderd dat ze nog zo “cool” loopt.

De laatste miles zijn moeilijk om te volgen. Zoveel volk, zoveel sfeer. We proberen Valerie nog op 2 plaatsen te zien, maar tevergeefs. Op naar de finish dan. Na 3u en 51min loopt Valerie over de finishlijn, recht in de armen van onze ridder Philippe (met zijn nieuwe look), die zakjes met eten en promo materiaal uitdeelt, eveneens voor het goede doel. Er wordt Valerie nog een medaille overhandigd en na de administratieve regelingen begeeft ze zich naar onze afspraak.

Onze afspraak is aan de Belgische vlag. Na wat zoeken op het slagveld van alle aangekomen lopers en bijhorende families, vinden we eindelijk onze heldin terug.

Een ongelooflijke prestatie, dat kan gezegd worden! En vooral zonder pijn of uitputting. We hebben als supporters precies meer afgezien. Of is het van de honger? – ocharme we hebben niet gegeten sinds 08u s’morgens. Dat verdient toch wel een uitgebreide lunch met een goede, grote, frisse …… PINT.

Bij een lekkere spaghetti en een deugddoend pintje, ontvangen we Valerie in de grootste euforie en praten we nog een paar uur na. Het weekend kan voor ons niet meer stuk! zeker niet wanneer een toerist die eveneens in het restaurant zit een gulle bijdrage voor het fonds overhandigt aan Valerie…

In naam van Valerie wens ik iedereen te bedanken die haar gesteund heeft in haar fysische en mentale voorbereiding en iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het “Michaël Van Waeyenberge Fonds”. De droom van Michaël wordt hiermee hopelijk een beetje meer realiteit.

In naam van Valerie wens ik ook alle supporters te bedanken voor het constant aanmoedigen, hun enthousiasme, gebulder, geloop, geroep en gejuich. YOU ALSO MADE A DIFFERENCE!

En ten slotte dank aan Valerie en Michaël voor het prachtige weekend ! Stefanie Dejaeghere

Supporting team:
Yolande en Gabriël Van Waeyenberge
Giulia Van Waeyenberge
Nathaniël Van Waeyenberge
Mona en Luc Dejaeghere
Stefanie Dejaeghere
Anton Vanzieleghem
Delphine Boillot
Inge Cajot
Laurence Vandenbussche
Philippe Rommel
P.S. Meer informatie omtrent de Flora London Marathon kunt u vinden op de website: www.london-marathon.co.uk